6000 spijkerbroeken gezocht voor isolatie gebouw

10 February 2022, 13:44 uur
Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

Middelbare scholengemeenschap de Goudse Waarden vraagt iedereen om oude spijkerbroeken niet weg te gooien, maar ze op een van de schoollocaties in Gouda in te leveren. Metadecor die verantwoordelijk is voor de renovatie van de nieuwe gevel, laat deze broeken versnipperen en hergebruiken als isolatie achter de buitenmuur. Er zijn in totaal 6000 spijkerbroeken nodig (jasjes, jurken of rokken mogen ook natuurlijk, als het maar echte jeansstof is).

“Wij bouwen de duurzaamste en milieuvriendelijkste school in Gouda en vragen iedereen om hieraan mee te helpen”, zegt de voorzitter college van bestuur Peter van Dijk, “Behalve het gebruik van zonnepanelen, warmte/koude-opslag en aardgasloze-klimaatregulatie, willen we ook zoveel mogelijk materialen hergebruiken om zo grondstoffen en dus het milieu te sparen. En hiermee willen we onze leerlingen ook iets leren.”

Spijkerbroeken voor in een gevel?
''Toen we van het bedrijf dat de gevel gaat isoleren hoorden dat ze hiervoor spijkerbroeken gaan gebruiken, hebben we gezegd dat wij die broeken zelf willen leveren. Het nieuwe gebouw wordt helemaal duurzaam dus het is leuk om leerlingen en anderen uit Gouda daarbij te betrekken.”

Kan je een oude spijkerbroek niet beter aan een 2e hands winkel geven?
''Je moet spijkerbroeken natuurlijk altijd eerst zelf dragen of aan iemand anders geven. Maar jaarlijks verdwijnt er 124 miljoen kilo aan textiel met het restafval in de verbrandingsoven!! De textielindustrie is de op een na meest vervuilende van de wereld. Door nu spijkerbroeken in te leveren, voorkom je dat ze in de oven eindigen én het scheelt grondstoffen die anders weer nieuw gebruikt zouden worden voor de isolatie.”

Wat krijg je ervoor?
De leerlingen van De Goudse Waarden gaan dus heel veel kledingstukken inleveren, maar dat zullen er niet genoeg zijn. Alle inwoners van Gouda kunnen op alledrie de locaties van De Goudse Waarden spijkerbroeken, -jasjes of -jurken inleveren. Maar alleen spijkerstof geen andere stoffen!

Iedereen die uiterlijk 15 maart een kledingstuk inlevert, krijgt een lot voor de grote online loterij tijdens de duurzaamheids-hackaton op De Goudse Waarden op 31 maart. Het is natuurlijk superleuk als er straks een stukje van jouw kleding in het schoolgebouw zit.

De inlever-adressen zijn de middelbare scholen van Goudse Waarden:

H.J. Nederhorststraat 2, 2801 SM Gouda
Kanaalstraat 31, 2801 SH Gouda
Groen van Prinsterersingel 44, 2805 TE Gouda